Statii de epurare
 

despre noi generalitati produse statii de epurare contact


1. Sequencing Batch Reactor (reactor biologic cu alimentare secventiala) este tehnologia "de ultima ora" in domeniul epurarii apelor uzate.
2. Nu contine componente electrice, mecanice sau parti in miscare in contact cu apa uzata.
3. Montaj foarte simplu
- Se ingroapa in sol fara alte amenajari.
- Greutate redusa datorita materialului din care e confectionat - poliesteri armati cu fibra de sticla
4. Perioada de vidanjare de 12 – 18 luni.
5. Poate prelua orice tipuri de ape uzate care se preteaza epurarii biologice. Toti parametrii procesului de epurare sunt controlabili si pot fi modificati cu ajutorul calculatorului, asigurand astfel o calitate cat mai buna a efluentului.
6. Nu necesita consumabile, substante chimice, sau bioactivatori pentru o buna functionare.
7. Datorita functionarii secventiale consumul de energie electrica este redus cu 50% fata de alte statii de epurare cu aerare continua. Ex: o ministatie SBR pentru 4 persoane consuma cat un bec de 60W care arde 11 ore/zi.
8. Apa epurata poate fi deversata in orice emisar natural (lac, curs de apa curgatoare, sol). Pe timp de vara apa epurata poate fi utilizata la irigatii sau subirigatii.
9. Proiectata si fabricata conform Standardului European SREN12566-3 "Instalatii de epurare a apelor uzate menajere livrate in set si/sau la cheie"
10. Produsa in Romania. Putem astfel asigura foarte rapid si calitativ service si mentenanta, lucruri pe care importatorii nu le pot face la acelasi nivel.

Criteriul 1: Pretul
Insa pentru a face o selectie corecta in functie de de acest criteriu, nu este suficient sa analizam doar pretul de achizitie al fosei septice. Important este sa cunoastem costul total al investitiei noastre cost care include : accesorii, transport, costuri montaj. In cazul in care nu luam in considerare si aceste aspecte, putem avea surpriza neplacuta de a plati pe accesorii mai mult decat pe produs in sine, sau sa fim nevoiti sa facem amenajari foarte costisitoare pentru a monta fosa conform indicatiilor producatorului si a nu pierde garantia. Deci criteriul “pret” trebuie sa exprime costurile totale efectuate cu achizitia transportul si montarea fosei septice.

Criteriul 2: Volumul
Tot legat de pret este si urmatorul criteriu si anume volumul util fosei septice. Accentuez "volum util" pentru ca acesta determina functionalitatea fosei. Nu putem compara 2 fose care au acelasi pret, dar volume diferite. De ce sa platim x lei pe 1000 de litri cand putem plati tot x lei pe 2000 litri. De aceea este necesar sa analizam raportul pret/litru. Este cel mai bun indicator pentru o alegere eficienta din punct de vedere financiar. Volumul fosei este un aspect foarte important deoarece determina frecventa cu care vidanjam, si durata de viata a drenajului. Cu cat fosa este mai mica cu atat creste frecventa vidanjarilor si scade durata de viata a drenului si asta inseamna ca trebuie sa alegem un volum optim. Cum stim ce volum este optim pentru fosa septica ? Simplu ! Inmultim numarul de persoane cu 500 de litri. De ce 500 litri ? Pentru ca o persoana consuma zilnic 150-200 litri de apa, iar timpul de retentie necesar pentru separarea eficienta a materialelor grosiere si a grasimilor este de 3 zile. O fosa astfel dimensionata, si compartimentata corespunzator are o perioada de vidanjare de 18 luni.

Criteriul 3 : adancimea de ingropare fara alte amenajari.
Desi nu pare, este un aspect foarte important. Tevile de canalizare a apelor menajere se instaleaza in general la 80 cm sub nivelul solului. In unele cazuri adancimea tevii de canalizare poate depasi un metru. In aceste conditii fosa mea va fi acoperita de 80 cm pana la 1m de pamant. Ca sa nu cheltui multi bani cu montajul vreau sa o ingrop si gata. De aceea trebuie sa ma interesez inainte de a cumpara fosa, la ce adancime pot sa o ingrop. Nu vreau sa iau o fosa septica si cand ma uit in instructiunile de montaj, sa descopar ca trebuie sa-i fac o structura de protectie din beton ca sa o pot acoperi cu pamant pentru ca altfel se sparge. Daca tot sunt nevoit sa torn betoane de ce sa mai dau banii pe o fosa prefabricata ? Imi fac una din beton si gata.

Criteriul 4 : mentenanta si consumabile sau costuri ulterioare.
Pentru asta trebuie sa-l intreb pe cel care-mi vinde fosa, ce consumabile mai sunt necesare pentru o buna functionare. Daca raspunsul este bioactivatori, ma las pagubas! Asa zisii bioactivtori, inseamna costuri, mai exact bani aruncati pe chimicale. Cum ? Credeati ca sunt bacterii? Eu pana acum nu am vazut bacterii sub forma de praf ambalate la plic sau la borcan. Mai mult! Aceste chimicale nu fac altceva decat sa lichefieze partial materialul grosier acumulat in fosa, ceea ce duce la antrenarea acestuia in dren. De aici pana la colmatarea drenului si blocarea sistemului septic mai sunt cam vreo 6 luni.

Criteriul 5 : Conformitatea fosei cu legislatia in vigoare.

Spuneam ca nu vreau sa am probleme cu cei de la mediu. Deci trebuie sa-mi iau o fosa care sa corespunda cerintelor Standardului European 12566-1. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, agrementele tehnice au fost inlocuite cu standardele europene. Pentru fosele septice standardul in vigoare este 12566-1. Deci fosa mea trebuie sa corespunda cerintelor acestui standard. Cum stiu daca este corespunzatoare? In primul rand fosa septica trebuie sa aiba un volum minim de 2000 litri. Este o cerinta esentiala a acestui standard. In al doilea rand, oi cer producatorului un certificat de atestare a conformitatii cu standardul european. Atentie, acest certificat trebuie eliberat de un laborator acreditat de Uniunea Europeana. La momentul actual in Romania singurul laborator acreditat este ICECON. Deci, atunci cand cumpar o fosa, ii cer celui care mi-o vinde sa-mi prezinte documentul de atestare a conformitatii eliberat de ICECON. Ma uit atent la stampile si la ce scrie pe el. Altfel s-ar putea ca cei de la mediu sa nu-mi dea autorizatia de constructie.

Apa menajera este rezultatul folosirii apei potabile (in foarte putine cazuri si a apei pluviale) pentru activitatile casnice. Apele provenite de la bucatarie, dus, toaleta contin materii solide in suspensie de natura minerala si organica, in special compusi ai azotului si fosforului.

Aceasta apa intra in primul compartiment al fosei septice.Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitatie – rezultand un strat de namol pe fundul bazinului) si de separare a grasimilior prin flotatie (acestea fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata formand un strat de spuma).Tot in primul compartiment are loc si procesul de fermentatie anaeroba a namolului sedimentat(acesta prin mineralizare isi reduce considerabil volumul)  precum si procesul de degradare anaeroba a substantei organice  cu ajutorul bacteriilor prezente in apa uzata.

Din prima camera apa (decantata primar) trece in decantorul secundar (decantor Imhoff). Datorita pozitionarii acestuia si datorita sistemului Imhoff de trecere a apei se realizeaza o a doua decantare a apei avand ca rezultat o sedimentare cat mai eficienta a materiei solide.

Apa deja decantata primar si secundar trece in camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminata in drenaj unde au loc procesele de descompunere aeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in sol.

Fosele septice tricompartimentate se pot ingropa in sol fara alte amenajari.

  • La alegerea amplasamentului fosei septice se vor evita versanţii cu pante abrupte, nestabili sau care îşi pot pierde stabilitatea prin lucrările de execuţie şi pe cât posibil se vor evita terenurile, macroporice, tasabile sau cu capacitate portantă redusă.
  • Groapa in care se instaleaza fosa trebuie sa fie cu circa 30 - 40 cm mai mare decat dimensiunile gabaritice ale recipientului si trebuie sa tina cont ca pe fundul gropii trebuie introdus un strat de 15-20 cm material de umplutura (nisip). Baza gropii trebuie sa fie plana si destul de rezistenta pentru a suporta sarcina recipientului plin. Materialul de umplutura va fi nisip sau pamant fara pietre, moloz, sau alte particule ce pot fi concentratori de tensiune pentru peretii recipientului.
  • Se asterne pe fundul gropii un stat de ~15-20 cm de nisip. Se va aseza fosa pe fundul gropii, folosindu-se franghii suficient de rezistente pentru a sustine greutatea recipientului. Fosa septica odata asezata pe fundul gropii trebuie sa aiba o pozitie stabila. Se verifica cu o cumpana daca este perfect orizontal instalata. Se umple recipientul 30-40% cu apa pentru a se asigura o asezare perfecta a acestuia pe fundul gropii.
  • Se umple umple spatiul dintre peretii gropii si cei ai fosei cu straturi de circa 40 cm material de umplutura, pana la jumatatea ei. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie, astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului.

Drenajul este absolut necesar?

DA! In conditiile in care doriti sa instalati o Fosa septica tricompartimentata, si nu un simplu bazin pe care sa-l vidanjati la o luna, raspunsul este DA drenajul este necesar. In drenaj se realizeaza epurarea biologica finala, cu ajutorul bacteriilor aerobe prezente in sol.

Care este perioada de vidanjare?

In functie de consumul de apa specific fiecarei locuinte. Fosele noastre septice tricompartimentate sunt dimensionate pentru o perioada de vidanjare cuprinsa intre 1 si 2 ani.

Pentru fosa septica este necesar aviz de mediu?

In ceea ce priveste avizul de mediu este bine de stiut ca autoritatea de mediu nu elibereaza avize pentru aceste produse. Tot ceea ce vi se cere din partea agentiei de mediu in momentul in care construiti, este sa aveti prevazut in proiect un sistem de colectare si tratare a apei, sau stocare in vederea vidanjarii (in cazul in care nu aveti canalizare) nefiind precizat tipul produsului (acesta poate fi fosa septica betonata, bazin vidanjabil din fibra de sticla, ministatie epurare etc.).